כיצד מתבצע ניתוח סטטיסטי SPSS?


ניתוח סטטיסטי SPSS. אחת מהתוכנות השכיחות ביותר לניתוח סטטיסטי היא תוכנת SPSS.

תוכנה זו מסייעת לסטודנטים רבים שלומדים מדעי החברה לבצע ניתוחים סטטיסטיים ברמות קושי קלות עד מורכבות. לטובת הסטודנטים השונים שהולכים להשתמש בתוכנה הזאת, מוטב שתכירו אותה. האפשרות של ניתוח סטטיסטי בתוכנת SPSS יכולה להיות האפשרות שתציל אתכם ותמנף את הציון שלכם. אין סיבה שלא תכינו את עצמכם כמו שצריך לקראת העבודה עם התוכנה. כמו כל תוכנה אחרת, גם התוכנה הזאת עשויה להיות קצת יותר מורכבת ממה שנדמה לכם. המדריך הבא מיועד עבור סטודנטים בתחילת הדרך או עבור כאלה ששכחו כיצד להשתמש בתוכנה. מעוניינים לקבל שירות עיבוד וניתוח ממצאים סטטיסטיים לעבודות אקדמיות לתואר ראשון או שני או שלישי? השאירו את הפרטים שלכם ונחזור אליכם.

שלב ראשון: מכניסים את הנתונים לתוכנה

בשלב הראשון יהיה צורך להכניס את הנתונים לתוכנה. לרשותכם עומדות שתי אפשרויות שכיחות מאוד להכנסת הנתונים. האפשרות הראשונה היא להכניס את הנתונים באופן ידני, אפשרות שתיקח לכם מן הסתם יותר זמן. האפשרות השנייה תהיה להזין את הנתונים על ידי העלאת קובץ אקסל או קובץ גוגל דוקס מוכן מראש. כל סטודנט יכול לבחור את השיטה שעבורו היא השיטה הנוחה והמתאימה ביותר.

  • כאשר מכניסים את הנתונים באופן ידני, חשוב מאוד להיות זהירים מפני טעויות. נתוני כל נבדק יוזנו בשורה נפרדת, וכל שאלה מהווה עמודה בפני עצמה. את המשתנים השונים שאספתם בשאלון מכניסים בדיוק כפי שהם. אל תבצעו שינויים כאלה ואחרים שעלולים להטעות את התוצאה הסופית שאותה תקבלו. על כל אחד מהשאלונים תרשמו מספר סידורי, תוסיפו את המשתנה הזה לעמודה הראשונה בקובץ.

  • כאשר מכניסים את הנתונים דרך אקסל, התייחסות שלהם תהיה יותר קלה. אנו מציעים לכם לבחון היטב שכל הנתונים אכן תואמים למה שמופיע אצלכם. הרי ניתוח סטטיסטי SPSS חייב להיות נאמן למקור, מבלי שתתרחש אף מניפולציה.

שלב שני: הגדרת המשתנים

על מנת שתוכלו להשתמש בתוכנה כראוי, יהיה עליכם להגדיר את המשתנים. כמובן שהשלב הזה יתרחש רק לאחר שהכנסתם את כל הנתונים אל תוך התוכנה עצמה. זה יכול להיות באופן ידני או באמצעות קובץ שמכיל בתוכו את המסמכים השונים. הגדרת המשתנים אמורה לאפשר לכם לבצע ניתוח סטטיסטי SPSS בצורה מדויקת להפליא.

  • חשוב להבין כי הקובץ צריך לכלול בתוכו רק אותיות באנגלית. גם אם במקור הנתונים כתובים בעברית, יהיה עליכם לכתוב אותם בשפה האנגלית. הסיבה לכך היא שבמעבר בין גרסאות שונות, השפה העברית יכולה להפוך לג'יבריש. במקרה כזה יהיה לכם מאוד קשה להחזיר את המצב לקדמותו.

  • כל אחד מהמשתנים צריך להיות עם תיאור מדויק המתאר אודותיו. כך יהיה קל להבין בהמשך את המשמעות של התוצאה הסופית שאותה מקבלים. אם המשתנה כשלעצמו לא מספק הסבר מספק, תמיד ישנה אפשרות להכניס עוד מידע ב Labels.

  • העמודה שנקראת Measure היא עמודה שבה אתם מסבירים את סולם המדידה של כל משתנה. שם תוכלו לציין לאילו משתנים יש משמעות כמותית, משמעות כמותית של סדר ומשמעות של יחידית מידה. כך ניתוח סטטיסטי SPSS יספק את המטרה מבחינתכם.

שלב שלישי: טרנספורמציה של משתנים

  • יהיה עליכם לבדוק את ערכי המינימום ואת ערכי המקסימום של כל אחד מהמשתנים. כך תוכלו לוודא כי המשתנים עצמם הגיוניים כמו שהם אמורים להיות. עושים זאת על ידי הרצת Frequencies.

  • במקרה שבו ישנם פריטים שכתובים הפוך, יהיה עליכם לקודד אותם בשנית על מנת להתאים אותו למצב החדש בהיפוך סולמות.

  • בסיטואציה שבה ישנו שאלון שבוחן משתנה מסוים באמצעות מספר שאלות, ישנו צורך לבדוק את רמת המהימנות הפנימית.

  • אם אחד מהאנשים שענו על השאלון יענה מספר פעמים על אותו האינדקס יש לבצע חישוב אלפא קרונבך בכל פעם מחדש.

  • אם ישנו משתנה מסוים שאתם בוחנים אותו על ידי מספר שאלות, יהיה עליכם לסכם את כל השאלות. את הסיכום של השאלות עושים בדרך הבאה: Transform -> Compute Variable. מבצעים חישוב של הממוצע על מנת שתוכלו להתקדם אל עבר השלבים הבאים.

שלב רביעי: בדיקה של קשרים בין משתנים

ניתוח סטטיסטי SPSS מאפשר לכם לבצע בדיקה של קשר בין משתנים שונים. על מנת לעשות זאת יהיה עליכם ליצור טבלת מתאמים של כל המשתנים המסכמים. נדגיש כי בכל מחקר מספר המשתנים המסכמים יהיה שונה בהתאם לשאלות השונות המופיעות בו. תוכלו לראות אם אותם מתאמים באמת תואמים להשערות השונות שהיו לכם. תהיה לכם אפשרות לפגוש כל מיני משתנים שונים שלא צפיתם אותם.

שלב חמישי: בדיקת ההשערות

בחרו את המבדק הסטטיסטי שהכי מתאים לכם לפי סולמות המדידה הקיימים. סולמות המדידה של המשתנים הבלתי תלויים ושל המשתנים התלויים. כמובן שתוכלו למצוא סרטונים שונים שיסבירו לכם בדיוק במה אתם צריכים לבחור. חשוב שאת הבחירה תעשו על פי השיקולים השונים שנמצאים בסדר העדיפויות שלכם. המטרה הסופית של ניתוח סטטיסטי SPSS תהיה להביא אתכם אל עבר הסקת המסקנות הנכונה.

 שלב שישי: רגרסיה מרובה

רוב ההשערות בודקות קשרים בין מספר משתנים בו זמנית. כאשר אנו מדברים על מספר משתנים הכוונה היא ליותר משני משתנים. במקרה כזה ניתוח סטטיסטי SPSS יצריך מכם לבצע רגרסיה מרובה. לרשותכם עומדות מספר אפשרויות שונות לבצע את הרגרסיה על מנת שהיא תספק את מבוקשכם. ההמלצה שלנו אליכם היא לבחור בדרך ששמה (Enter). מדובר על דרך שבה מכניסים בעת ובעונה אחת את כל המנבאים שנבחרו. לאחר שמכניסים את כל המנבאים עושים בדיקה של הממצאים, ולאחר מכן עושים רגרסיה נוספת. ברגרסיה השנייה אתם כבר מכניסים את כל הממצאים הבולטים מהרגרסיה הראשונה. Analyze -> Regression -> Linear  לאחר מכן ניתן לבחור את המשתנה המנובא: Dependent, את המנבאים בוחרים ב: Independents.

מחפשים חברה שתספק לכם שירותי עיבוד וניתוח ממצאים סטטיסטיים? זה לא משנה באיזה תואר אתם נמצאים, תוכלו לפנות אלינו לקבלת הצעת מחיר משתלמת.

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות התקשרו:

או השאירו פרטים: